Superettan omgång 14

 

Superettan närmar sig halvtid, omgång 14 står runt hörnet och vi har som vanligt ett gäng spännande matcher att gå igenom. Jag kör en införrapport med lite genomgång av matcherna och även mina speltankar i omgången. Har ni andra tankar eller idéer i omgången, dela gärna med er i kommentarsfältet!

Alla eventuella spel jag kör i omgången läggs upp som separata speltips på Betting.se 

Stryktipset, som har spelstopp 14:59 på söndag innehåller en del Superettan-matcher. Har ni dåligt med egna idéer till stryket så kika lite nedan.

 

Örgryte - Degerfors  22 Juni

1X2-Odds Bethard*: 2.00 - 3.80 - 4.15

Avstängda: Andreas Östling, ÖIS. Marcus De Bruin, ÖIS.

Två lag som fick rejält med stryk i förra omgången. Örgryte förlorade med 5-1 borta mot Norrby, och Degerfors  med 4-0 mot Varberg. Örgryte är fortsatt obesegrade på hemmaplan, 5 vinster och 2 kryss. Laget har sett riktigt tunga ut hemma, och raka motsatsen på bortaplan. Anmärkningsvärt att det kan skilja så extremt mycket på hemma och bortaspel. 4 poäng, 4 gjorda mål och 18 insläppta på 6 bortamatcher är inga imponerande siffror. Degerfors har även dem gått kallt på bortaplan, 1 seger och 3 kryss på 7 bortamatcher. Degerfors saknd De Bruin som är avstängd, helt klart ett avbräck för bortalaget då Marcus stått för en bra vårsäsong.

Jag har inte spelat nåt i matchen men 1an på ÖIS till 2.0 lockar, jag avvaktar senaste nytt och tar ställning närmre matchstart.

 

Gefle IF - Åtvidaberg 25 juni

1X2-Odds på Bethard*: 2.05 - 3.75 - 3.95

Avstängda: Jens Jakobsson, ÅFF. Samuel Holm, ÅFF.

Gefle tog en efterlängtad 3-poängare borta mot Trelleborg i förra omgången. Men det var inte rättvist, Trelleborg raddade upp målchanser men lyckades inte få hål på gästerna. Gefle ser med andra ord fortsatt riktigt svaga ut, det är fullt möjligt att man får en boost av den efterlängtade segern. Men så länge dem inte levererar spelmässigt är det bara att behålla dem i kylfacket. Åtvidaberg som blandar och ger fick återigen spela med en man mindre stora delar av matchen. Efter 31 minuter drog Samuel Holm på sig ett rött kort efter en riktigt ful tackling på Östers Sebastian Crona. Öster hade 4-5 klara målchanser att vinna matchen men Åtvid höll undan och fick med sig en poäng hem. Åtvidaberg kommer med två rätt tuffa avstängningar i Holm och Jakobsson, den sistnämnde tycker jag är ett klart minus. På bänken senast hade man både Ramhorn och Catenacci så det finns goda ersättare i Åtvid. Troligtvis går någon av dessa in i elvan och Westerblad tar steget upp på mitten. 

Jag tycker Åtvidaberg lockar här och vill se mer spelmässigt av Gefle innan jag kommer ta dem på allvar igen. Jag avvaktar tillsvidare men ett spel på Åtvid kan bli aktuellt.

 

Östers IF - Varberg 25 juni

1X2-Odds på Bethard*: 2.20 - 3.60 - 3.55

Avstängda: Inga.

Trots spel med en man mer i 60 minuter fick Öster bara med sig 1 poäng borta mot Åtvidaberg senast. Man skapade mycket chanser och borde åkt hem med 3 poäng, men inneffektivitet framåt har varit svag sista tiden och så även mot Åtvid. Nu gjorde David Johannesson mål igen och när "Älgen från Åmål" fått upp ångan så brukar det bli lite ketchupeffekt för honom. Jag tycker trots detta att det känns som att Östers form börjar dala, senaste hemmamatchen mot Värnamo hade man det tufft och förlorade rättvist mot Värnamo. Offensivt skapade man väldigt lite mot ett stabilt Värnamo. Jag tror det kan bli en liknande matchbild mot Varberg. Varberg är defensivt starka och tror man kan stänga butiken uppe i Växjö. Varberg kommer ifrån en riktigt imponerande insats senast mot Degerfors, 4-0 skrevs siffrorna hemma på Påskbergsvallen.

Här tycker jag Varberg borde ha en bra chans för ytterliggare poäng, en pluslina på Varberg lockar!

 

IK Frej - GAIS 25 juni

1X2-Odds på Bethard*: 2.40 - 3.50 - 3.20

Avstängda: James Sinclari, GAIS

Två av seriens svagaste lag i mitt tycke, ständigt överskattade GAIS fortsätter att underprestera trots bra spelarmaterial. Nu fick tränare Westman gå för ett antal omgångar sen och den tidigare GAIS-spelaren / sportchefen Patrik Ingelsten har tagit över tillsvidare. Laget har trots detta inte fått något direkt lyft. Spelmässigt har man otroligt mycket att jobba med, det finns inga tydliga linjer alls i GAIS spel. IK Frej har jag lite svårt att få grepp om i årets serie, tyckte dem spelade en ganska fin fotboll förra året. I år har det sett desto kantigare ut och jag tycker inte alls man spelat lika bra som man gjorde delar av förra året.

Jag har svårt att värdera utgången i matchen och har ingen åsikt alls här.

 

Dalkurd - Norrby IF 25 juni

1X2-Odds på Bethard*: 1.21 - 6.20 - 13.00

Avstängda: Nino Osmanagic, Norrby. Mehmed Dresevic, Norrby.

Dalkurd är fortsatt otroligt stabila på hemmaplan, man har 5 segrar och 2 kryss på sina 7 hemmamatcher. 17-1 i målskillnad, imponerande siffror! Senast mot HIF var man totalt överlägsna och vann med 5-0. Och det är så det sett ut hemma i år, man har varit otroligt bra i matcherna hemma. Skapar mycket chanser och släpper till väldigt lite bakåt. Tycker inte man ska underskatta Norrby här, dem har varit en pigg nykomling i år och spelat rätt bra i de flesta matcher. Sen Savolainen kom tillbaka från skada har man dessutom blivit mer spetsiga i sin offensiv, han har nu gjort 7 mål på 8 matcher! Senast hemma mot ÖIS tog man en riktigt imponerande 5-1 seger och formen verkar fortsatt god. 

Dalkurd är väldigt stora favoriter i den här matchen, förmodligen befogat sett till hur bra dem varit hemma i år. Men jag tycker inte Norrby är så dåliga och tycker därmed inte Dalkurd är spelbart till dem här priserna.

 

Falkenbergs FF - Syrianska 25 juni

1X2-Odds på Bethard*: 2.15 - 3.70 - 3.65

Avstängda: Adi Terzic, Syrianska.

Falkenberg får jag inte riktigt grepp om i årets serie, dem blandar och ger, har inga tydliga linjer känns det som. Senast mot IFK Värnamo fick man med 1-1 efter ett mål på övertid. Men man var totalt utspelade över 90 minuter och man led verkligen med Värnamo efter slutsignalen. Laget kommer med två raka förluster, först borta mot Frej och nu senast Värnamo. Min känsla är att laget kommer fortsätta gå lite kallt och därför lutar det åt ett spel på Syrianska här. Syrianska är även dem ojämna, senast tog man en bra seger hemma mot Frej med 4-2. Man har gjort en del bra spelmässiga bortamatcher, även på gräs, men trots detta fått otroligt dålig utdelning. På 6 bortamatcher har man bara skrapat ihop 2 poäng!  Jag tror Syrianska kan störa Falkbenberg här och oddset på bortalaget lockar.

Syrianska till 3.65 känns absolut spelbart, tycker egentligen inte det skiljer jättemycket mellan lagen. Men Syrianskas svaga bortafacit ska inte ignoreras.

 

Trelleborgs FF - Brommapojkarna 26 juni

1X2-Odds på Bethard*: 3.55 - 3.55 - 2.15

Avstängda: Inga.

Seriesuveränen Brommapojkarna fortsätter att imponera, senast slog man GAIS hemma rättvist med 3-2. Trelleborg kommer ifrån en kavalkad av missade målchanser hemma mot Gefle. Trelleborg är normalt sett riktigt starka hemma på Vångavallen och här kommer BP sättas på prov. Trelleborg får inte utdelning på sina chanser just nu och det har straffat sig i ett antal matcher irad nu. Det ska bli intressant att se om man kan fortsätta skapa chanser även mot seriens bästa defensiv. BP har bara släppt in 8 mål på 13 matcher, imponerande. 

BP ska absolut va favoriter här och lockar såklart efter deras otroligt fina prestationer sista tiden. Men jag vill ändå höja ett varningens finger för Trelleborg. Dem har varit rätt bra sista tiden, skapat mycket chanser men fått klen utdelning. Jag funderar vidare och håller mig uppdaterad på senaste nytt.

 

IFK Värnamo - Helsingborgs IF 26 juni

1X2-Odds på Bethard*: 2.30 - 3.55 - 3.25

Avstängda: Alexander Anchinoti Jönsson, HIF.

Värnamo stod för en riktigt bra insats senast hemma mot Falkenberg, men ett bortamål på tilläggstid innebar bara en poäng för smålänningarna. Man var överlägsna matchen igenom och skulle vunnit med minst 2 bollar. Värnamo har många fina prestationer i bagaget där man skapat mycket chanser men inte fått utdelning, tycker man har förtjänat fler poäng än vad man skrapat ihop såhär långt. Nu kommer topptippade Helsingborgs IF på besök i Värnamo. HIF har blivit totalt slaktade två matcher irad, först hemma mot BP med 4-0 och sen borta mot Dalkurd med 5-0. Helsingborgs Dagblad rubricerade matchen som den pinsamaste HIF-insatsen på flera år! Och exakt så bedrövligt var det, jag tror knappt HIF hade ett skott på mål på hela matchen! Det känns som två lagen med formpilarna åt varsitt håll!

Värnamo lockar här men frågan är om 2.30 är tillräckligt, jag suger på karamellen över midsommar!